PROTEZ
Ağızdaki dişlerin ve dokuların sağlığının korunması amacı ile dişler kaybedilmesiyle bozulan doğal diş yapısının, fonksiyonun, estetiğin yeniden kazandırılması için uygun materyaller kullanarak yapılan tüm yapılara protez denir.
Sabit Protez
Kron : Tek bir diş üzerine yapılan protez tipidir. Diş hekimi tarafından doğal diş küçültülerek uygulanır ve hasta tarafından çıkartılamaz.
Köprü : Diş eksikliği olan bir bölgenin her iki tarafındaki doğal dişlerden destek alınarak eksik diş veya dişlerin yerine konulması için yapılan protez tipidir. Kron Köprü protezini tanımlamak amacıyla kullanılan genel terime sabit protez denir.
Sabit Protez Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
İki saat süreyle yiyip içmeyiniz.
iki saat süreyle ağzınızı su ile çalkalamayınız.
Protezinizi ve dişlerinizi düzenli olarak fırlayınız.
Eksik dişlerinizin bulunduğu bölgelerde iç kısımlarında boşluk olduğunu fark edeceksiniz. Bu bölgeleri köprü altları için özel ara yüz fırçalarından ya da diş iplerinden yararlanarak temizleyiniz.
Protezleriniz takıldıktan sonra bir süre sıcak-soğuk hassasiyetiniz devam edebilir.
Köprüler diş eksikliği olan bir bölgenin her iki tarafındaki doğal dişlerden destek alarak eksik diş veya dişlerin yerine konması için yapılan protezdir.
Hareketli Protez
Total Protezler : Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse yapılan protezlerdir.
Parsiyel Protez : Ağızda az sayıda diş kaldığında özel akrilik ve metallerin kombinasyonuyla yapılan kroşe (kanca ) adı verilen metal parçaları ile dişlere tutunmayı sağlayan protez çeşididir.